2010. október 3., vasárnap

Vasárnapi tekerés

Szép őszi délután . Ideális tekerni egyet. Szép őszi színeket lehet felfedezni. Domboriba gurultam ki. Nap csak néha egy fénysugárral kitekintett. De hideg azért nem volt.
Kedvencem a moha....Piros őszi szín...


Narancs...

És egy hulló falevélt is sikerült elkapni...A "Bartal szobor" egy fiatalon (23 évesen) elhunyt motoros (ifj. Bartal György) emlékére épült 1939-ben. A fiú motorversenyző volt és Közlekedési balesetben halt meg kölesden 1936. Aug. 16-án. (forrás: http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=2548)

TÖRTÉNET:
Ifj.Bartal György motorkerékpár versenyző 23 évesen vesztette életét egy közúti balesetben Kölesden,1936.aug.16-án. Édesapja,akit szintén Bartal Györgynek hívtak,Fadd egyik legnevesebb földbirtokosa volt,fiának szobrot állítatott, mely alá eltemette motorkerékpárját, játékait és személyes tárgyait.Sajnos ezt vandálok feltúrták és kifosztották. Ehhez hasonló szobrot Kölesden is állítatott a Tolnavármegyei autós és motoros club.
A faddi szobron az alábbi idézet áll: " György a napsugár jött 1913.IX.3. Elment 1936.VIII.16. Áldott emlékének,hűséggel,hálával,szeretettel."
1939.
Ember ne bántsd.Hatalmas szobor. Mindig szomorú, ha valaki meghal , de főleg ha előbb hal meg a gyerek mint a szűlő.Szép az ősz hiába.

3 megjegyzés:

 1. "Ismeretlenül"is üdvözöllek!
  Bocs,- a "betekintést" - ( vagy inkább a hozzászólást!?) - nagyon szeretem én is a mohát,- de remélem tudod, hogy "nagy tételben" a szedése tilos! (?) stb. - jutott eszembe a fotóról.
  Bár a polihisztorok kora lejárt (?) - kösz' a "Bartal szobor" "hírt is !" -
  Hulló falevélhez : bocs' esetleg nézz be @Exit blogjába... (ott írnék róla)
  Jókat!

  VálaszTörlés
 2. Remek fotók!
  Az emlékmű történetéhez hozzáfűznék némi érdekességet: A baleset úgy történt, hogy Bartal György a poros úton motorozott, amikor szemből egy autó és egy lovaskocsi érkezett. Az akkor 23 éves fiú az autó által felvert portól nem vette észre a lovaskocsit és belehajtott. A kocsirúd a torkán keresztül nyársalta fel. Mindezt a Szoborlapon is leírtam.

  VálaszTörlés
 3. Hát én csak gyönyörködők a mohában . Soha nem szedem.:-) Szomorú baleset.

  VálaszTörlés