2010. november 1., hétfő

Zsibrik

Szép "téli időszámításban" de csodaszép őszi időben kerekeztünk egyet. Zsibrik volt a Cél. Kismórágy-ra begurultunk ismét mézért. Fincsi méz mindig kell. Új rucit kapott a boszi. Jól áll neki.Bátaapátin átgurulva megcsodáltuk ezt a nem mindennapi dolgot.Zsibriki tó

Zsibrik

Története wikipédia

Zsibrik az egyik legszomorúbb sorsú település a Völgységben. Mindig is a kisebbek közé tartozott, de azért volt annyira életerős, hogy 1823-ra tisztes templomot emeltek az itteniek. A kitelepítések után ez a település is sorvadásnak indult. A korábban önálló és Baranya megyéhez tartozó falu ma Mőcsény része, s így Tolnához került. A településnek csupán 6 lakosa van. A 6-os számú főközlekedési úttól mintegy 5 km-re egy festői völgyben helyezkedik el.

http://wikimapia.org/14940709/hu/Zsibrik forrása

Korábban túlnyomó többségében németajkúak által lakott, de az 1970-80-as években folyamatosan elnéptelenedő, kis Tolna megyei falucska. Az elhagyott házak egy része elpusztult.
Falut a végső pusztulástól és a kihalástól, egy a társadalom perifériájára szorult, szenvedélybetegségben szenvedők rehabilitációját segítő alapítvány idetelepedése mentette meg.
Jelenleg lényegében csak a „Kallódó Ifjúságot Mentő Misszió Támogató Alapítvány” által működtetett, a helyi viszonyokhoz igazodó önként vállalt, önellátó jellegű (mezőgazdasági, állattartási, házkörüli, stb.) munkát végző közösség lakja a települést.

Zsibriki templom. (szomorú képek)Sajnálom ezt a templomot. Szörnyű igy tönkre megy.


Remény van. Egy jó cikk Zsibriki életről.

http://www.szabadfold.hu/riport/falumento_szenvedelyek

És egy kis izelítő a cikkből.

Valamikor életerős kis falu volt Zsibrik a gyönyörű szekszárdi dombok között, ahol iskola működött, vasútja volt. De aztán a második világháború után az őslakos németek jó részét kitelepítették, majd megszüntették az iskolát, felszámolták a vasutat – a nyolcvanas évek végére szinte teljesen lakatlanná vált a falu. Az alapítvány lehelt újból bele életet. Megvettek s felújítottak nyolc szép sváb portát, vettek hozzá hét hold földet, aztán tehenet, lovat, nyulakat, disznókat – hogy legyen mit enniük. Természetesen minden munkát maguk végeznek el, az állami támogatások mellett ennek köszönhetik azt, hogy mind a mai napig tulajdonképpen zavartalan a működésük.

Hát este értünk haza.Utolsó kép sehol már a napocska. :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése