2011. augusztus 3., szerda

Dusnok felfedezése

2011. július 31. vasárnap felfedező túrát tettünk Dusnokon. Keselyűsi úton - Szent László híd - Ósükösd - majd az 51 úton Dusnokra.

Nagyon szép kis település.

Mosolygós emberek, és mosolygós szalmabábú fogadja az érkezőket. :-)


Dusnok római katolikus temploma, nagyon szépen felújították. Kívül-belül gyönyörű...Dusnokot elhagyva található a Mária kápolna. A templomtól egyértelmű tábla mutatja merre kell haladni. Megéri kigurulni, szép helyen van. Dusnokot elhagyva, majd balra kell fordulni , de tábla majd mutatja hol.


Dusnok újkori határában, a Lugas és Natka felé vezető kövezett úttól északra, a kanyargó Vajastól délre, a hajdani miskei út közelében, a Feket nevű határrész egyik völgyében, mesterséges dombon egy magányos kápolna áll, amelyet, a hivatalos egyházi szóhasználat Mária-kápolnának, feketi kápolnának, a dusnoki népi szóhasználat röviden magyarul kápolnának, rácul kcípónának emleget. A kis kápolna közelében van egy gödörszerű kis tó, amelyet a XX. század végén élő idősebb dusnokiak Marijin viric-nek, ritkábban izvírak-nak emlegetnek.


Nagyon szép , rendezett kis település. Ez az egyik sláger volt. Kis kerek kő, forog a víz által. Körbe-körbe....:-)

Heten indultunk, de csatlakozott egy nyolcadik túratárs is...Vajas csatornánál is érdemes megállni.2 megjegyzés:

  1. Mi is voltunk Dusnokon. Egy sátras alvást terveztünk a vajas parton, de kettő lett belőle. Annyira segítőkészek voltak az emberek, hogy ráhúztunk még egy napot. Másnap információkkal felvértezve, végig mentünk a teljes Vajas sétányon, betekintést nyertünk a Gemenci erdőbe, kisfácánokat etettünk, jó borokat ihattunk, és utána persze jókat „táncoltunk” a horvát zenére.
    Ajánlani tudom mindenkinek!
    Zsugamumus

    VálaszTörlés