2011. október 14., péntek

Kutya az ember legjobb barátja

Nagyon érdekes könyvet olvastam ki. Jan Fennell Kutyapszichológia Tanuljunk meg kutyául című könyvet. Hölgy gyerekkora óta imádta a kutyákat. Egy tragédia során megismerhette, hogy mennyire befolyásolja az ember a saját kutyáját. Kutyák fegyelmezése a saját gazdáján múlik. Mennyire felelősek az emberek a kutyájukért. Egy aranyos szőrpamacs,aki rengeteg szeretetet tud adni, de nagyon sok odafigyelést igényel. Egy saját módszert fejlesztett ki, ahol a kutya döntése, hogy szót fogadjon és nem emberi eszközök által fogad szót. Nem veréssel, nem lánccal, nem ordítozással veszi rá a kis vagy nagy kedvencet, hogy szót fogadjon. A kutya és ember találkozása nagyon régi időre nyúlik vissza. Nemcsak a leghűségesebb , de a legjobb társ is.

"Az általam ismert legfrissebb kutatás szerint a két faj sorsa mintegy százezer év óta közös mederben kanyarog. A modern Homo sapiens akkortájt érkezett meg Afrikából induló vándorútján a mai Közel-Kelet térségébe. A kutya (Canis familiaris) őse is ekkoriban vált külön a mai farkasok (Canis lupus) ősétől, és kezdett új irányba fejlődni. Nincs sok kétségünk afelől, hogy ez a két esemény kapcsolatba hozható egymással, és mindez tulajdonképpen az első háziasított állatunk létrejöttéhez vezetett. Később azután az emberek további állatfajokat toboroztak maguk köré, gondoljunk csak a szarvasmarhára, a birkára, a disznóra és a kecskére. A kutya azonban nemcsak az első, hanem mindmáig a legsikeresebbnek is mondható, új családtagként maradt mellettünk."

idézve a könyvből


Tisztelték a kutyákat. A mai rohanó világban a kutya sokszor, csak egy tárgynak tekintik. Agressziónak vannak kitéve, mind testi, mind lelkinek. Nemegyszer lehet találkozni utcára kidobott kutyával. Akiből egy vicsorgó, fenyegető vadállat előjön. Télen még ijesztő kutyafalkával is össze lehet futni. Magyarország mikor jut oda, hogy az állatoknak joguk lenne, hát ezt nehéz megjósolni. Amikor az embereknek sincs már joguk sok mindenhez. De reménykedek. Ezek az érzelmekkel teli gombócok, megérdemlik a törődést és a szeretet.Kutyaimádóknak mindenképp ajánlom illetve azoknak, akik tárgyak és agresszió nélkül szeretnék nevelni a hű társaikat.
"Rájöttem, hogy amikor a legnagyobb bajban vagyunk, rengeteget meríthetünk egy kutya néma, odaadó társaságából, melyet más forrásból nem kaphatnánk meg."

Doris Day

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése