2012. február 23., csütörtök

A bicziklizés tekervényes múltja

Múlt héten a könyvárban sikerült 4 olyan könyvet kikölcsönözni, amit 1 hét alatt ki is olvastam Mind a négy olyan érdekes, izgalmas volt, hogy nem lehetett letenni. Jelenleg, igaz nagyon vágynék, egy olyan állásra, ami olyan izgalmas lenne, hogy nem szeretném ott hagyni. Egyelőre álom, hogy lesz állásom, de remélem sikerül. 105 helyre küldtem önéletrajzot. 30 éve biztos, ennyi helyre nem kellett beadni.....:-(

Mindegy. Szóval az egyik könyv "A bicziklizés tekervényes múltja" című könyv.  Régen cz-vel írták. Múlt...
Tandem grafikai stúdió készítette. A borítóján egy régi színes képeslap található egy szép kerékpár van rajta, mely virágokkal van borítva. Oldalán egy szöveg található. Érdekes, hogy régen a képeslapon a kép mellé írtak, és nem a hátterére. Velocipéd míg eljutott a hiper-szuper kerékpárig, jó pár év eltelt. Bevallom őszintén nem biztos, hogy velocipéden is így szeretnék kerekezni. Oda a magaslat részre feljutni, nem lehet egyszerű...:-)

Könyv borítója, már egyből megtetszett. Ez a szép virágos kép, kis kocka alakú könyv. Buszon is könnyű olvasni. Maga a könyv rendelhető is. innen 


 Neten találtam két régi képet. Még a régi korból. múlt 1


Nagyobbat is lehet esni...múlt 2


Régen is megfordult az emberek fejében, világot látni. Az első velocipéd Ázsiában Kemp Starley  úr tette meg.

"Az első velocipéd Ázsiában. Kemp úr angol patikárius méltán dicsekedhetik azzal, hogy ő volt az első, ki az öreg Ázsia földén velocipéddel járt. Minthogy nappal majdnem teljes lehetetlenség Hindostan forró napjának hevével daczolni, fogta magát Kemp s éjjel indult egy kis körútra a szabadban - még pedig velocipéden. Bombay környékén történt s előrelátásból járművéhez egy lámpát erősített, hogy kikerülhessék. Mikor a hinduk egy férfit egy kereken nyílsebességgel tovarobogni láttak, rútul megszeppentek. Sokan közülök letérdepeltek, amint Kemp mellettök elhaladt, mert azt hitték, hogy ismét Wishnu isten szállott le a földre abban a bámulatos alakban. 

1869 (részlet a könyvből) "

Tele van a kis könyv nagyon régi képekkel, és újság hirdetéssekkel. Bemutatja régi csengőket, régi kerékpártáskákat stb. 
Na persze a régi Csepel márkát is.

Vissza az időbe, tegyünk egy kört a múltba....:-) érdemes....

2 megjegyzés:

  1. Kedvet kaptam a könyvhöz! Köszönöm! A velocipédról eszembe jutott még egy apróság. Két éve a Balaton körül tekertem és egy hosszabb szakaszon együtt mentem egy velocipédessel, aki sok mindent mesélt a járgányáról. Nem csak felszállni nehéz, hanem a leszállás is problémás. Városi közlekedésben nem igazán praktikus. Főleg sík terepre alkalmas, mert nincs sebességváltója és ráadásul "örökhajtós". Egy nagyobb lejtőn nem lehet a lábunkat a pedálon tartani.

    VálaszTörlés
  2. Szívesen. :-) Én nem tudtam letenni. Nagyon régi történetek, képeslapok, fotók vannak fent. Le a kalappal, aki velocipéddel közlekedik, nem lehet egyszerű.

    VálaszTörlés