2012. április 10., kedd

Keleti Mecsek

Húsvét hétfőn Pécsvárad Dombay tótól indult a csapat túrája. Dombay János régész javasolta, hogy völgyzáró gát  megépítését és üdülőövezet kialakítását, ebben a csodás tájban. Ő róla kapta a nevét ez az aranyos kis tó. Csónakázni és fürdeni is lehet.
 Csodálatos vidék. Dombay tó vízét a Kisnádasdi forrásból kapja. A forrás amely az elpusztult középkori falu, Poklosnádasd (Kisnádasd) nevét őrzi. Víz tesztelve lett, jó minőségű. Nagyon tiszta víz.
Utunkat folytattuk a külső tanyák elhagyásával és egyre kevesebb kutya ordított a fülünkbe. Az út során rengeteg szép fa, virág volt.

A tótól felfelé a Zengőig bazsarózsa tanösvényt is meglehet nézni. Útközben életemben először láttam bánáti bazsarózsát. Igaz még csak a bimbót. Védett növény, és már így is szép színe van.


 Szokták mondani a szépségért meg kell szenvedni, hát ez igaz a Zengőre is. Fel kell mászni, ha szépet akarunk látni de érdemes. Mecsek legmagasabb pontja (682 m). Tetején egy geodéziai mérőtorony nagyon magas betonkilátója található. Érdemes megküzdeni a majdnem függőleges létrával. Szép kilátás tárul elénk.
Felfelé mászva szebbnél-szebb virágok voltak. Itt érdemes megpihenni, néha kicsit szeles időben is.


Lefelé folytattuk útunkat, és lent medvehagyma tengerrel találkoztunk. Néha elég meredek volt az út.Püspökszentlászlóra értünk be . Aki kikapcsolódásra vágyik, ide érdemes elmenni. Nincs térerő a telefonon, így tényleg senki nem fog zavarni. :-) Eltévedni a településen nem lehet. Egyetlen utcából áll. A legenda szerint Szent Lászlóról kapta a település a nevét. A király bölényvadászat közben egy hatalmas vihar elől itt talált menedéket, és ennek emlékére építették a kápolnát.
Itt található püspöki kastély, mellette fazsindelyes templom és egy meseszép arborétum.


Templom belülről. 
 


 A kastély műemlék 1797 épült, nem mai darab. 


Arborétumban nagyon szép kincsek vannak. 


Innen Hosszúheténybe mentünk. Hetény vezér romja mellett sétáltunk el. Innen mentünk vissza a kiindulási ponthoz Pécsváradra.
 


Fárasztó túra volt, de megérte. :-)

2 megjegyzés: