2012. április 8., vasárnap

Pécsvárad

Szombaton Pécsváradot ismertük meg. Kelet-Mecsekhez tartozik -e nagyszerű kis település. Elég borús idő volt, de az eső sem tudte elvenni kedvűnket.
Pécsváradi vár,  a magyar államalapítás egyik kiemelkedő emlékhelye. Géza fejedelem udvarházában Szent István 998-ban, Pannonhalma után másodikként alapított bencés apátságot. A monostor első apátja Asztrik volt, aki Rómából elhozta a koronát István számára.

A pécsváradi bencés apátsághoz 41 falu tartozott, számos iparost, szőlőmunkást, szolgálót rendelt István a monostor szolgálatára, melyet később több uralkodó is megerősített, gazdagított.  A török után a szerezetesek nem tértek vissza, de Mária Teréziának köszönhetően a szentistváni birtok újból összeállt,
Az egykori bencés apátság épületeiben ma múzeum és szálloda működik. Nagyszerű teát és kávét is lehet fogyasztani. A vár része a  kápolna.Vár szélére felmászva nagyszerű kilátás tárul elénk.
Meg lehet nézni a vármúzeumot, romkertet és a Kígyós Sándor szobrászművész emlékkiállítást. A vár mellett  játszótér illetve szalonnasütő hely van. Tökéletes piknikezésre, na persze napos időben. Igaz esőben is lehet, vidám ernyők alatt is lehet romantikus. Kicsit ha odébb megyünk egy forrás is található.
Városháza épület nagyon szép Pécsváradon. Kapu nekem nagyon tetszett. Színek olyan jól össze lettek válogatva. Vidám.


Nagyboldogasszony Katolikus Templom
Egy csepp esőt is megörökítettem. :-)Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése