2012. november 18., vasárnap

Zselici túra

Kaposvár Zselici erdőt céloztuk meg hétvégén. Zöldpont Életmódklub szervezte a túrát.
Három táv közül lehetett választani. Mi a középtávot választottuk. 17.8 km Szint (térképen): 345 m magassággal.
Gárdonyi Géza Általános Iskolában volt a regisztrálás. Rögtön megkaptuk a kitűzött, és a térkép alapján megkaptuk a kitűzött célt is. Három ellenőrző pont volt,  végén egy csokit kaptunk.
Nagyon jó irányítok voltak a csapatban, olyanok akik tudnak tájékozódni.

Mosolygós turisták. Csabi fotója. 


Első ellenőrző pontig volt fasor, Tókaji parkerdő, híd, majd egy lőtéren is keresztül mentünk. Szerencsére tűzszünet volt. Tókaji horgásztóhoz értünk, itt már gyönyörű színekben pompázott az ősz.


Tovább haladva elértük az ellenőrző pontot, innen tovább haladva Kaposszerdahely következett. Itt a falut elhagyva löszmélyúton haladtunk. Itt a túránk legmagasabb pontját elértük. Nagyon szép Töröcske tó mellett haladtunk el, majd elértük a Vackor tanyát, második ellenőrző pontot. A tanyán forralt bor után jó kis emelkedő következett. Bár a legmagasabb pontot már elhagytuk. :-) Az erdőben már jó sok turista összegyűlt. Szép számmal fiatalabb- , idősebb korosztály is.  Lehulló faleveleket rugdalva jutottunk előrébb és előrébb. Utolsó ellenőrző pont a Négy testvér forrás volt. Négy testvér forrás, négy kifolyón adja a frissítőt. Bélyegzés után  folytattuk utunkat. Visszaérve Kaposvárra megálltunk egy söröskorsóra mindenképp.
Csabi fotója.Egy kis érdekesség.

Kaposvár déli részén, dimbes-dombos területen fekszik a Donner városrész. Északról a vasút és a Kapos folyó választja el a belvárostól.
 Ennek a városrésznek névadója a XIX. század közepén Svájcból idetelepült Donner János, aki sörfőzdét és kocsmát létesített ezen a területén.

 A körforgalomban látható Sörös Rita és Szabó Éva Söröskorsó című szökőkútja. A művészek már korábban is készítettek Kaposvárra közös alkotást, és jó párosnak bizonyultak.

 A melegben a krigliből bugyogó víz önkéntelenül is mosolyt varázsol az emberek arcára. A tehetséges, vidám, játékos alkotókat, szinte látom, ahogy a söröskancsót felemelik, nézegetik, és már beszélik is, hogy milyen anyagból készüljön és milyen legyen az ő korsójuk.

 A részben üvegből készült alkotás alsó és felső részén körbefutó rézpántot díszítő négyzetekben olvasható a városrész névadójának neve és az 1857-es évszám a letelepedésének idejéről. A korsó fülének felső részén a szökőkút készítésének évszáma (2009) látható.

 Ezt a munkát egy országos pályázaton indulva közösen nyerték el.

 Donner János sörfőző mester megérdemli, hogy a legifjabb csemeték is megismerjék a városrész névadójának történetét, amihez ez a jelképes szökőkút is hozzájárul.
hu.wikipedia.org

http://www.kozterkep.hu/~/18649/

Ilyen ha működik a szőkőkút. Fotó innen.  http://www.kozterkep.hu/~/18649/soroskorso_szokokut_kaposvar_soros_rita_2009.html Visszaérve a suliba, átvehettük a csokit. Jó kis túra volt. Igazi őszi színek, uralkodtak az erdőben.

Csabi fotója. 


Jelvény, amiért már érdemes volt elmenni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése