2014. június 11., szerda

Vörös mocsár

Pünkösd hosszú hétvégén a  kis csapat elgurult az alföldre. Vörös mocsár mellett Kiscsala volt a cél. Császártöltéshez tartozik helyileg.
Kiscsala Kiskastély vendégházban aludtunk. Kitűnő hely sátrazásnak és a szoba is nagyon kellemes. Vasárnapra összejött a csapat. Fáradt csapatot falusi ebéd várta. 10 ujjunkat megnyaltuk annyira finom volt. Most ettem először kacsapörköltet, mely isteni nokedlivel volt tálalva. Jól lakva,  hogy kicsit mozogjunk biliárdoztunk, a csapat másik része pihent. Késő délután a Vörös mocsár tanösvényt jártuk be. Gyönyörű helyen fekszik, nagyon szép természeti kincseket fedezhettünk fel.


http://knp.nemzetipark.gov.hu/index.php?pg=menu_1527

Nagyon sok vízi madárral lehet találkozni, na persze nem a legnagyobb melegben. Gyurgyalagokat  lehet megcsodálni. Nagyon szép hely.


A Vörös mocsár az Őrjeg közepén található, Császártöltéstől északra. A tanösvény útvonala egykori tőzegbányavasút töltésén halad. Az ingoványos, süppedékes terepen végigsétálva, egy igazi „zöld alagútban” érezzük magunkat. A mocsári növényzet zöld függönye mögül kitekintve úszó és felröppenő madarakkal találkozhatunk vagy madárhangokat, hallhatunk. A tanösvény két végpontjára rávezető földutak a mocsarat kísérő, meredek löszpartról indulnak. A löszdombokról (az üzemen kívüli téglagyár melletti magaslatról és a Csala-csárda közelében levő megfigyelő pontról) a Duna-menti síkság panorámája bontakozik ki. A tanösvények két végpontján fogadó kapuk várják a látogatókat.

http://turizmus.homokhatsag.hu/vonzero.php?id=324Vissza érve a szállásra Kiskastély vendhégházba, egy jó kis zuhanyzás után, szalonnát és kolbászt sütöttünk, na persze vegákra is gondolva hagymakarikákkal. :-)
Igen jól sikerült egy kis szekszárdi borral megspékelve.

http://kiskastely.webnode.hu/

Másnap összepakolva elgurultunk Hajós irányába pincéket megnézve, megálltunk a Barokki kastélynál és belülről is megtekintettük.
Nagyon pompázatos épület. Nekem a kert tetszett a legjobban. Talán mert nincs ott ember, aki  figyel és rögtön ugrik, ha olyat teszel. Kert szabályos, de mégsem. Szabály mentes rész sokkal szebb. :-)
Belül is szép és nagyon szép kincseket lehet találni, visszavisz az időbe ahol csak könyvekben járhattunk.
Hazafelé komppal jöttünk, majd vissza Szekszárdra.Szállásnál rengeteg állat volt, minden fajta kétlábú, négy lábú, hangos és hangtalan....Nagyszerű túra volt, az rengeteg  élményekkel gazdagodtunk. :-)

Nagyon szívesen ajánlom ezt a helyet mindenkinek Kiskastély vendégház, gyönyörű helyen fekszik. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése