2014. október 30., csütörtök

Erzsébet kilátó

Budapestre költözve az itteni gyönyörű erdőt, dombokat fedezem fel. Normafa felé a János-hegyen, gyönyörű Erzsébet kilátó nézhető meg.
Nagyon szép szintek vannak, lehet küzdeni felfelé. De gyönyörű erdő és természet kárpótolja az embert.  Friss, nagyon jó levegő. Egy kis történelem, illetve a másik linken régi fotók vannak fent a kilátóról.

"A János-hegyi Erzsébet-kilátó 100 éves

Száz éve, 1910. szeptember 8-án avatta fel Bárczy István budapesti polgármester a Budapest legmagasabb pontján, a János-hegy 529 méter magas csúcsán álló Erzsébet-kilátót.

A János-hegyet korábban Pozsonyi-hegynek hívták, mivel állítólag ilyen messzire el lehetett látni a tetejéről.

(Napjainkban kivételesen jó körülmények esetén látható a Mátra, a Bükk és a Balaton is.) Az 1900-as évek elején rögzült mai nevét vagy egy korábban a csúcsot díszítő Szent János szoborról, vagy Óvári János grófról, Budavár 1318-37 közti rektoráról kapta. "
http://www.muemlekem.hu/muemlek?id=-8273
http://janoshegyikilato.hu/kepeslapok_a_janos-hegyrol
Kilátás meseszép, nagyon messzire el lehet látni.Az erdő már az ősz ruháját húzta magára, gyönyörűen sütött a nap. Kellemes idő volt. 


Tündér szikla felé.

"A Budai-hegységben lévő, 383 méter magas Tündér-hegy gerincéből látványosan kiemelkedő szikla, ahonnan páratlan kilátás nyílik a hegység többi tagjára.

A szikla érdekességei

A Tündér-sziklát nevezték Remete-sziklának is az alatta épült remeteházról, illetve Antal-sziklának egy ott állt Szent Antal-szoborról. Mivel könnyen megközelíthető, korábban kőfejtőnek is használták. A szikla védett terület, a Budai Tájvédelmi Körzethez tartozik. Növény- és állatvilága egyedi, védelemre szorul.

Budapesti panoráma

A Tündér-szikla oldalában kiépített turistaút vezet, a szikláról gyönyörű kilátás nyílik a városra. A Tündér-szikla a Libegő zugligeti végállomásától gyalogosan néhány perc alatt érhető el, a Gyermekvasút Virágvölgy, János-hegy és Szépjuhászné állomásától erdei sétával közelíthető meg.

Kronológia

1977: A Tündér-sziklát védett területté nyilvánították
1978: A Budai Tájvédelmi Körzet része"
 http://www.hegyvidek.hu/szabadido/kirandulas/tunder-szikla

Budapest Országház túra vége. :-)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése