2015. június 20., szombat

Múzeumok éjszakája

Június 20. múzeumok éjszakája. Egy éjszaka, hány múzeum fér bele.
Budán kezdtük a Történeti Múzeum Vármúzeumban. Megnéztük a Budavári Palota történetét és a főváros 1000 éves történetét. Gyönyörű kiállítás. Termekben sétálgatva Budai panoráma tárult elénk. Elképzelhettük, milyen lehetett Buda Pest és Óbuda régen, Dunán sok víz lefolyt hatalmas kiállítás tükrében csodálhatjuk meg vidám és szomorú eseményeket.
http://budapestcity.org/02-tortenet/Pest-tortenete/pest-a-kozepkorban-hu.htm
http://www.btm.hu/?q=fenyesarnyek_var

Innen tovább mentünk a szomszéd épületbe, nekem az est fénypontja volt. Országos Széchényi Könyvtár.
Hatalmas épület, labirintus bújik el az épületben. "Az európai mércével mérve is jelentős gyűjtemény alapjait Széchenyi István édesapja gróf Széchényi Ferenc fektette le, mikor 1802-ben a nemzetnek ajándékozta kb. 15000 kötetes könyvtárát."
http://www.oszk.hu/allando
Rengeteg kódex, corvina, könyv, folyóirat, képeslap stb található meg az épületben. 20 kg könyvvel is találkoztunk. :-)Raktár labirintusban egy kis gépezet (kis kocsi vagy nagy kocsi) viszi körbe a kiválasztott könyvet. A méret apró dekától - több kg is lehet egy-egy könyv. Hosszáról nem is beszélve.

Innen a Várkert Bazáron keresztül, naplementét csodálva átsétáltunk Pestre. Budapest utcáin Múzeum éjszakája karszalaggal sétáltak sokan, valakik meg BKK buszjárataival igyekeztek eljutni egyikből a másikba. Gyönyörű idő volt, nagyon sokan voltak az utcán, gyorsabb volt sokszor a gyalogos verzió. Esti fények, kivilágított hídak, gyönyörű esthajnal csillag, bearanyozta az estét.

Folytattuk az utunkat Néprajzi Múzeumba. Nem bántuk meg.
http://www.neprajz.hu/programok.php?menu=4&program_id=885
Honlapukon olvasható és igaz volt.
"A mesékben, mítoszokban gyakran a kapu szimbolizálja az átjárást két hely, két állapot, két világ között, a bent és a kint, az ismert és az ismeretlen között. Belépni egy kapun nem csak fizikai mozgást, hanem minőségi változást is jelenthet. Lépj be a múzeum kapuján, töltsd velünk ezt az éjszakát!"
A kaput átlépve különleges koncert fogadott minket, átrepültünk az idő kerekén.

 http://www.neprajz.hu/tartalom.php?menu2=519
Nem lehet csak átrohanni az épületen, minden szeglete egy gyönyörű részt mutat az épületből.
Közeledett 22 óra átmentünk Magyar Zsidó Múzeum és Levéltárába. Kígyózó sor várt mindet, de kivártuk és bejutottunk az épületbe. Megérte türelmesnek lenni.
Innen átmentünk ELTE Egyetemi Könyvtárba szintén gyönyörű épület.
Ekkor már majdnem vasárnap volt. Múzeum éjszakáján Budáról haladva Pest felé, több labirintus, rengeteg lépcsőt megmászva hatalmas élményekkel zártuk a napot. :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése